Suomalaisia makuja

Itsenäisyyspäivän kunniaksi halusin valmistaa jotain suomalaissävytteistä. Nykyään leivonnassa haluan mahdollisuuksien mukaan suosia terveellisiä ja puhtaita aineksia sekä vähentää sokeria. Tästä onkin avautunut aivan uusi maailma, eikä mausta ole todellakaan tarvinnut tinkiä! Olen aina tykännyt lakritsista ja salmiakista monien maatoverieni lailla. Suklaa on myös makujen aatelia: kukapa ei suklaasta tykkäisi? Tästä ajatusleikistä syntyi suolaisen makeat lakritsi-suklaatryffelit. Muokkasin pähkinäpallojen lempireseptiäni kohtaamaan tämän suomalaiseen suuhun sopivan makumaailman. Siitä tuli todella hyvä! Kannattaa kokeilla! Tämä on helppo resepti, ja erityisen ilahtunut olen aikaansaamastani salmiakkimaisesta mausta. Ja näitä tryffeleitä syödessä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa herkuttelusta, nimittäin nämä uhkuvat terveellisyyttä. ♥

Itsenäisyyspäivään kuuluu myös kilistellä kuohuvalla. Tuunasin perinteisestä kuohuviinistä suomalaissävytteisen drinksun lakkaliköörillä. Juoman pirskahteleva makeus onkin omiaan tuomaan tryffelien suolaisen lakritsinmaun vielä paremmin esille. Ihana kombo! Lakkakuohua ei voi nimittää varsinaisesti terveysjuomaksi, mutta sallitaan tämä ihanuus näin juhlapäivän kunniaksi. Tärkeintä on nauttia elämästä ja juhlistaa juhlahetkiä silloin kun niitä on. Pienillä askeleilla ja hyvillä valinnoilla pysymme balanssissa. Nämä herkut sopivat mitä mainioimmin hyvänmieliseen joulun odotukseen.

Ihanaa Itsenäisyyspäivää! On ylpeydenaihe olla suomalainen.

♥ Maiju

 

Suolaisenmakeat lakritsi-suklaatryffelit

2dl kuorellisia manteleita
2dl cashewpähkinöitä
2dl taateleita
1/2 tl laadukasta suolaa
4 rkl raakakaakaojauhetta tai tavallista kaakaojauhetta
lakritsinjuurijauhetta

Voit valita haluatko liottaa pähkinät ja mantelit, vai käyttää ne suoraan sellaisinaan. Pähkinöistä ja manteleista tulee vatsaystävällisempiä liottamalla, ja elimistön on helpompi ottaa niiden sisältämät huikeat ravintoaineet talteen. Manteleita liotin reilussa vedessä yön yli ja cashewpähkinöitä pari tuntia. Kaadoin veden pois ja laitoin mantelit ja pähkinät uunipellille alle 50-asteeseen uuniin kuivahtamaan luukku raollaan kunnes ne tuntuivat kuivilta. Kuivatus tekee hyvää siksi, että raaka-aineiden rapeus säilyy. Olen myös tehnyt usein raakaleivontaa ilman pähkinöiden liotusta, eli skippaa tämä liotus- ja kuivatusvaihe, jos tuntuu monimutkaiselta. Kuivuri olisi kiva olla olemassa, eli jos sinulla sellainen on – hurraa! – käytä sitä kuivattamiseen. Max 42-astetta lämpötilaksi.

Taatelit tähän reseptiin on kuitenkin liotettava (mutta ei kuivattava), jotta niistä tulee tarpeeksi pehmeitä. Jos ostat jo valmiiksi pehmeämpää sorttia, niin puolisen tuntia riittää. Minä liotin liki kaksi tuntia, koska taatelini olivat kovempaa laatua. Muista tarkistaa, ettei taateleissa ole kiviä.

Sitten päästään asiaan, eli blenderi laulamaan. Laita kaikki aineet lakritsinjuurijauhetta lukuunottamatta tehosekoittimeen ja sekoita vähän rouheaksi massaksi. Jos tehosekoittimesi tehot ovat heikot, laita vaikka puolet ja puolet kerrallaan. Jos massa jää irtonaiseksi, voit lisätä vähän vettä seokseen.

Pyörittele massasta pieniä palloja noin 25kpl. Laita lakritsinjuurijauhetta syvään lautaseen ja kierittele valmiit pallot siinä. Valmista! Liotusta ja kuivatusta lukuunottamatta aikaa näihin kuluu noin 20 minuuttia. Sitten heti maistelemaan! Minä en ainakaan malttanut odottaa, vaan pihistin heti yhden kuormasta!

 

Lakritsinjuurijauheessa pyöriteltyjä raakatryffeleitä valkoisella Lemonade-lautasella. Lakritsinjuurijauhe on puhdas ja ihana luonnontuote.

 

 

Lakkakuohu

16cl makeaa kuohuviiniä
2cl lakkalikööriä

(Tarvittaessa hiukan lisämakeutta sokerilla, hunajalla tai steviatipoilla. Sokeri ja hunaja kannattaa liuottaa etukäteen pieneen tilkkaan vettä, jos haluaa, että se varmasti sulaa nesteeseen. Minä en viitsinyt, laitoin noin 1/2 tl juoksevaa hunajaa suoraan juomaan, koska halusin hieman makeampaa juomaa lakritsitryffelien kanssa.)

Lakkakuohua tarjoillaan vaikka valkoisista Whisky Club -viskilaseista. Nämä lasit sopivat moneen muuhunkin kuin viskin nautiskeluun!

 


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *